
Obezita ako rizikový faktor pri rakovine
Obezita je okrem iných komplikácií a ochorení prepojená aj s desiatkami nádorových ochorení. Zvýšená telesná hmotnosť indikujúca nadváhu alebo obezitu, predovšetkým s celkovo zvýšeným množstvom telesného tuku a tuku viscerálneho, je asociovaná s výskytom mnohých typov rakoviny, ako sú:
● karcinóm pažeráku
● karcinóm pankreasu
● hepatocelulárny karcinóm
● kolorektálny karcinóm
● karcinóm prsníka (postmenopauza)
Nesprávna výživa a s ňou asociovaná obezita sa podieľa na 40 – 50 % karcinómov.
Príčiny zvýšeného počtu onkologických ochorení:
● nadmerný príjem energie zo stravy
● nedostatočný výdaj energie fyzickou aktivitou
● neobmedzená dostupnosť potravín
● energeticky bohaté lacné potraviny
● sedavý spôsob života
● znížená kvalita ľahko dostupných potravín
Štúdie potvrdili, že väčšina populácie si je vedomá, že rakovina súvisí so životným štýlom spolu s výživou, ale takmer polovica nevedela akým spôsobom znížiť svoje riziko.

Udržujte si telesnú hmotnosť v normálnom rozmedzí
Prečo: Obezita je taktiež prepojená s desiatkami nádorových ochorení.
Ako na to:
● Udržujte si stálu telesnú hmotnosť v rozmedzí normálnej telesnej hmotnosti zodpovedajúcej BMI (kg/m2) od 18,5 – 25 a obvod pásu u mužov pod 94 cm a u žien pod 80 cm.
● Príjem: upravte si svoju stravu. Sú isté potraviny, ktoré by sme mali významne obmedziť a naopak také, ktoré by sme mali mať denne na tanieri. Poraďte sa s odborníkom, pokiaľ si optimálnu stravu neviete nastaviť sami.
● Výdaj: Buďte fyzicky aktívny každý deň

Buďte fyzicky aktívny každý deň
Prečo: Štúdie potvrdzujú protektívny vplyv fyzickej aktivity na rôzne typy rakoviny (kolorektálny karcinóm, karcinóm prsníka a endometria). Zároveň ide o prevenciu proti rozvoju nadváhy a obezity.
Ako na to:
● Buďte fyzicky aktívny minimálne 30 minút denne
● Minimálne 2 – 3x týždenne športujte “do spotenia“ 60 minút
● Každý deň sa snažte spraviť minimálne 8 000 – 10 000 krokov
● Uprednostnite schody namiesto výťahu, transport do práce – bicykel, chôdza, beh

Uprednostňujte stravu so zvýšeným obsahom celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a strukovín
Prečo: Dnes už máme silné dôkazy o protektívnom účinku rastlinnej stravy proti riziku vzniku rakoviny.
Zvýšený príjem vlákniny je prevenciou kolorektálneho karcinómu ako aj obezity.
Ako na to:
● uprednostňujte stravu bohatú na rastlinné zdroje stravy
● konzumujte celozrnné výrobky, zeleninu, ovocie a strukoviny ako súčasť väčšiny jedál počas dňa (plus orechy a semienka)
● príjem vlákniny by mal tvoriť 25 – 30 g denne
● príjem ovocia a zeleniny by mal byť v množstve aspoň 5 porcií denne, spolu 400 g

Obmedzte konzumáciu červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov
Prečo: Konzumácia červeného mäsa a výrobkov je výrazným rizikovým faktorom vzniku kolorektálneho karcinómu.
Ako na to:
● Obmedzte konzumáciu červeného mäsa (hovädzie, bravčové, jahňacie) na minimum (max. 350 – 500 g týždenne)
● Výrazne obmedzte konzumáciu spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, slanina, párky, paštéty, šunky)

Výrazne obmedzte príjem alkoholu a alkoholických nápojov
Prečo: Alkohol je významným karcinogénom. Alkohol (etanol) sa v tele mení na acetaldehyd – významný karcinogén. Zvýšené riziko vzniku karcinómu pečene. Mimoriadne škodlivá kombinácia s fajčením.
Ako na to:
● Obmedzte konzumáciu alkoholu na minimum

Autor: MSc. Petronela Forišek Paulová
Doktorandka vo výskume Ústav experimentálnej endokrinológie Biomedicínske centrum SAV.
Nutričná terapeutka – Nutričná poradňa NellaVita
Pripravili sme pre vás
66 príbehov o obezite
z pohľadu pacientov
a zdravotníckych pracovníkov.
Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok
Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.
Príbehy o obezite
Ako zaradiť pohyb do bežného života
Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.
Ovsená kapucino kaša so škoricou a para orechmi
Tvrdenie, že ak chceme schudnúť mali by sme sa vyhýbať všetkým sladko chutiacim jedlám nie je pravda. Podstatné sú potraviny použité v recepte.
Paprikáš na dva spôsoby
Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.
Baklažánová nátierka
Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?
Sú DIA potraviny zdravé?
Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku…
Priberá sa z chleba alebo nie?
Pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak …
Príbeh pacienta: Stálo to za to!
Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.
Ako vzniká E66 jedálniček
Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie.
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…
Michal Grajciar: rok po
Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.
Pacient s diabetickou nohou
Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.
Zdravá pizza
Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná
Obezita a sedenie
Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.
Prvých 15 kg dole s E66 radami
O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”
Obezita a imunita
Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…
Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.
lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.
lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník
odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec
klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko
farmaceut

