Obezita ako rizikový faktor pri rakovine

Obezita je okrem iných komplikácií a ochorení prepojená aj s desiatkami nádorových ochorení. Zvýšená telesná hmotnosť indikujúca nadváhu alebo obezitu, predovšetkým s celkovo zvýšeným množstvom telesného tuku a tuku viscerálneho, je asociovaná s výskytom mnohých typov rakoviny, ako sú:

● karcinóm pažeráku
● karcinóm pankreasu
● hepatocelulárny karcinóm
● kolorektálny karcinóm
● karcinóm prsníka (postmenopauza)

    Nesprávna výživa a s ňou asociovaná obezita sa podieľa na 40 – 50 % karcinómov.

    Príčiny zvýšeného počtu onkologických ochorení:

    ● nadmerný príjem energie zo stravy
    ● nedostatočný výdaj energie fyzickou aktivitou
    ● neobmedzená dostupnosť potravín
    ● energeticky bohaté lacné potraviny
    ● sedavý spôsob života
    ● znížená kvalita ľahko dostupných potravín

    Štúdie potvrdili, že väčšina populácie si je vedomá, že rakovina súvisí so životným štýlom spolu s výživou, ale takmer polovica nevedela akým spôsobom znížiť svoje riziko.

    Udržujte si telesnú hmotnosť v normálnom rozmedzí

    Prečo: Obezita je taktiež prepojená s desiatkami nádorových ochorení.

    Ako na to:
    ● Udržujte si stálu telesnú hmotnosť v rozmedzí normálnej telesnej hmotnosti zodpovedajúcej BMI (kg/m2) od 18,5 – 25 a obvod pásu u mužov pod 94 cm a u žien pod 80 cm.
    ● Príjem: upravte si svoju stravu. Sú isté potraviny, ktoré by sme mali významne obmedziť a naopak také, ktoré by sme mali mať denne na tanieri. Poraďte sa s odborníkom, pokiaľ si optimálnu stravu neviete nastaviť sami.
    ● Výdaj: Buďte fyzicky aktívny každý deň

     

    Buďte fyzicky aktívny každý deň

    Prečo: Štúdie potvrdzujú protektívny vplyv fyzickej aktivity na rôzne typy rakoviny (kolorektálny karcinóm, karcinóm prsníka a endometria). Zároveň ide o prevenciu proti rozvoju nadváhy a obezity.

    Ako na to:
    ● Buďte fyzicky aktívny minimálne 30 minút denne
    ● Minimálne 2 – 3x týždenne športujte “do spotenia“ 60 minút
    ● Každý deň sa snažte spraviť minimálne 8 000 – 10 000 krokov
    ● Uprednostnite schody namiesto výťahu, transport do práce – bicykel, chôdza, beh

      Uprednostňujte stravu so zvýšeným obsahom celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a strukovín

      Prečo: Dnes už máme silné dôkazy o protektívnom účinku rastlinnej stravy proti riziku vzniku rakoviny.

        Zvýšený príjem vlákniny je prevenciou kolorektálneho karcinómu ako aj obezity.

        Ako na to:

        ● uprednostňujte stravu bohatú na rastlinné zdroje stravy
        ● konzumujte celozrnné výrobky, zeleninu, ovocie a strukoviny ako súčasť väčšiny jedál počas dňa (plus orechy a semienka)
        ● príjem vlákniny by mal tvoriť 25 – 30 g denne
        ● príjem ovocia a zeleniny by mal byť v množstve aspoň 5 porcií denne, spolu 400 g

        Obmedzte konzumáciu červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov

        Prečo: Konzumácia červeného mäsa a výrobkov je výrazným rizikovým faktorom vzniku kolorektálneho karcinómu.

        Ako na to:

        ● Obmedzte konzumáciu červeného mäsa (hovädzie, bravčové, jahňacie) na minimum (max. 350 – 500 g týždenne)
        ● Výrazne obmedzte konzumáciu spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, slanina, párky, paštéty, šunky)

        Výrazne obmedzte príjem alkoholu a alkoholických nápojov

        Prečo: Alkohol je významným karcinogénom. Alkohol (etanol) sa v tele mení na acetaldehyd – významný karcinogén. Zvýšené riziko vzniku karcinómu pečene. Mimoriadne škodlivá kombinácia s fajčením.

        Ako na to:

        ● Obmedzte konzumáciu alkoholu na minimum

        Autor: MSc. Petronela Forišek Paulová

        Doktorandka vo výskume Ústav experimentálnej endokrinológie Biomedicínske centrum SAV.

        Nutričná terapeutka – Nutričná poradňa NellaVita

         

        Do ďalšieho príbehu
        o obezite ostáva

        Deň (- y)

        :

        H(s)

        :

        Minúta(y)

        :

        Druhý(s)

        Môžete počkať na ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok

        Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.

        Ďalšie príbehy

        Kde je problém so stravovaním detí?

        Výživa, ako jeden z hlavných epigenetických faktorov ovplyvňujúcich naše celkové zdravie či chorobnosť, hrá kľúčovú úlohu už u detí. Aké chyby sú typické v stravovaní malých detí, ktoré sa replikujú v mnohých rodinách? Poďme si povedať aspoň o tých najpodstatnejších.

        Obezita a pohybová aktivita

        Väčšina z nás vie, že ak je energetický výdaj vyšší ako príjem, tak chudneme…
        Napriek tomu že toto pravidlo poznáme, robí nám často problém ho v reálnom živote aplikovať. V tomto článku sa zameriame nie na príjem (jedlo), ale na výdaj a to formou pohybovej aktivity, športu.

        Zdravý snack: domáca müsli tyčinka

        Spomínate si na časy základnej školy ako sme všetci na veľkej prestávke, viac menej povinne, vytiahli obedáre, ktoré nám doma pripravili, najedli sme sa a išli sa prejsť po chodbe? Zahnali sme pocit hladu a boli sme viac sústredení, jednoducho to malo svoj efekt.

        Obezita a obštrukčné spánkové apnoe

        Poznáte ten pocit, keď si večer ľaháte do postele unavený, tešíte sa na výdatný spánok a ráno sa zobúdzate oddýchnutý, svieži a schopný vstať z postele a podávať nejaké tie pracovné výkony? Dúfam, že väčšina z vás áno, pretože ja teda nie.

        Koľko jedla potrebuje moje telo?

        Jedlo je niečo, čo nám dáva živiny. Živiny sú látky, ktoré sú pre naše telo prijateľné a vieme z nich premenou v tráviacom trakte čerpať buď energiu alebo stavebné látky pre náš organizmus. Množstvo živín, ktoré potrebujeme pre našu existenciu je dané – na základe odporúčaných hodnôt vieme presne, koľko je pre nás dosť.

        Michal Páleník: Chutné, zdravé a rýchle raňajky

        Ako inšpiráciu vám preto prinášame recepty, ktoré si viete za krátky čas pripraviť večer a vychutnať si ich ráno.

        Michal Páleník: „Moji klienti sú často veľmi vyťažení top manažéri, ktorí majú problém nájsť si čas na prípravu jedál. Stravovanie vonku však prospieva málokomu.“

        Príbeh lekára: Obézny pacient s ochorením obličiek

        Pokročilé štádia obličkových ochorení si vyžadujú diétu hlavne pokiaľ majú pacienti pridružené aj iné komorbidity, ako napríklad diabetes, poruchy metabolizmu tukov, atď. Len málo pacientov je zástupcami tzv. endogénnej obezity, čo znamená, že obezita je spôsobená vrodeným ochorením.

        Príbeh psychológa: obézny pacient a hipoterapia

        Hipoterapia je liečebná metóda, ktorá v procese liečby využíva koňa ako živé médium. Uskutočňuje sa v skupine nazývanej „hipoterapeutický tím“ s cieľom zmierniť alebo odstrániť fyzický, psychický, sociálny, či mentálny handicap klienta.

        Príbeh lekárnika: Obézny pacient – fajčiar

        Každý z nás, či už fajčiarov alebo nefajčiarov, pozná rizika užívania nikotínu z krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska. Rovnako poznáme aj riziká zlej životosprávy, nadváhy a následne obezity. Ale čo nastane, ak skĺbime a potenciujeme tieto riziká do statusu „obézny fajčiar“.

        Ako zvládnuť Vianoce

        S vianočnými sviatkami je odjakživa spojená hostina v podobe koláčov, vyprážaných rýb, rezňov, zákuskov a iných dobrôt. Tieto zvyky pochádzajú naprieč rôznymi krajinami ešte z obdobia, keď ľudia po väčšinu roka nemali preplnené chladničky jedlom a dopriali si hostinu krátko počas zimného obdobia.

        Príbeh onkológa: Obézny pacient v mojej ambulancii

        Problémy pri močení, častejšia potreba močenia, krv v moči, krv v semene, s tým súvisiaca bolestivá ejakulácia a ďalšie. Presne to sú príznaky, ktoré môžu signalizovať skutočne vážne zdravotné komplikácie. Presne s…

        Blízka osoba s obezitou

        S bojom s obezitou mám osobnú skúsenosť. Zažila som na vlastnej koži pocit viny, sebaľútosť aj ľútosť a odsudzovanie okolia. Dobre mienené rady, aj ostré slová, ktoré vraj mali vyprovokovať zmenu. Boli obdobia, keď som s obezitou bojovala, ale aj krátke …

        Obezita a pitný režim

        Určite to poznáte. Tesné nohavice, sukňa, šaty. Časť problému môže byť aj nadbytočná voda v tele. Cítime sa nepríjemne, nafúknutí, opuchnutí. Opuch je v celom tele, ale najviac to pociťujeme na brušku. Často bývajú opuchnuté aj nohy, či oči, najmä…

        Obezita a práca na zmeny

        Môj blízky kamarát Ondrej pracuje na zmeny. Pred pár dňami ma poprosil, či by som mu nemohol pomôcť, poradiť ako má zvládať nástrahy striedajúcich sa zmien. Je už totiž aj v kategórii pacient, kvôli obezite a bolestiam nôh, ktoré ho obmedzujú.

        Partneri projektu

        MUDr. Adela
        Penesová, PhD.

        lekárka, vedkyňa

        doc. MUDr. Mária
        Belovičová, PhD., mim. prof.

        lekárka, profesorka

        Mgr. Michal Páleník

        odborník na výživu a pohyb

        PharmDr. Ján Holec

        klinický farmakológ

        PharmDr. Peter Stanko

        farmaceut