fbpx

Obezita ako rizikový faktor pri rakovine

Obezita je okrem iných komplikácií a ochorení prepojená aj s desiatkami nádorových ochorení. Zvýšená telesná hmotnosť indikujúca nadváhu alebo obezitu, predovšetkým s celkovo zvýšeným množstvom telesného tuku a tuku viscerálneho, je asociovaná s výskytom mnohých typov rakoviny, ako sú:

● karcinóm pažeráku
● karcinóm pankreasu
● hepatocelulárny karcinóm
● kolorektálny karcinóm
● karcinóm prsníka (postmenopauza)

    Nesprávna výživa a s ňou asociovaná obezita sa podieľa na 40 – 50 % karcinómov.

    Príčiny zvýšeného počtu onkologických ochorení:

    ● nadmerný príjem energie zo stravy
    ● nedostatočný výdaj energie fyzickou aktivitou
    ● neobmedzená dostupnosť potravín
    ● energeticky bohaté lacné potraviny
    ● sedavý spôsob života
    ● znížená kvalita ľahko dostupných potravín

    Štúdie potvrdili, že väčšina populácie si je vedomá, že rakovina súvisí so životným štýlom spolu s výživou, ale takmer polovica nevedela akým spôsobom znížiť svoje riziko.

    Udržujte si telesnú hmotnosť v normálnom rozmedzí

    Prečo: Obezita je taktiež prepojená s desiatkami nádorových ochorení.

    Ako na to:
    ● Udržujte si stálu telesnú hmotnosť v rozmedzí normálnej telesnej hmotnosti zodpovedajúcej BMI (kg/m2) od 18,5 – 25 a obvod pásu u mužov pod 94 cm a u žien pod 80 cm.
    ● Príjem: upravte si svoju stravu. Sú isté potraviny, ktoré by sme mali významne obmedziť a naopak také, ktoré by sme mali mať denne na tanieri. Poraďte sa s odborníkom, pokiaľ si optimálnu stravu neviete nastaviť sami.
    ● Výdaj: Buďte fyzicky aktívny každý deň

     

    Buďte fyzicky aktívny každý deň

    Prečo: Štúdie potvrdzujú protektívny vplyv fyzickej aktivity na rôzne typy rakoviny (kolorektálny karcinóm, karcinóm prsníka a endometria). Zároveň ide o prevenciu proti rozvoju nadváhy a obezity.

    Ako na to:
    ● Buďte fyzicky aktívny minimálne 30 minút denne
    ● Minimálne 2 – 3x týždenne športujte “do spotenia“ 60 minút
    ● Každý deň sa snažte spraviť minimálne 8 000 – 10 000 krokov
    ● Uprednostnite schody namiesto výťahu, transport do práce – bicykel, chôdza, beh

      Uprednostňujte stravu so zvýšeným obsahom celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny a strukovín

      Prečo: Dnes už máme silné dôkazy o protektívnom účinku rastlinnej stravy proti riziku vzniku rakoviny.

        Zvýšený príjem vlákniny je prevenciou kolorektálneho karcinómu ako aj obezity.

        Ako na to:

        ● uprednostňujte stravu bohatú na rastlinné zdroje stravy
        ● konzumujte celozrnné výrobky, zeleninu, ovocie a strukoviny ako súčasť väčšiny jedál počas dňa (plus orechy a semienka)
        ● príjem vlákniny by mal tvoriť 25 – 30 g denne
        ● príjem ovocia a zeleniny by mal byť v množstve aspoň 5 porcií denne, spolu 400 g

        Obmedzte konzumáciu červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov

        Prečo: Konzumácia červeného mäsa a výrobkov je výrazným rizikovým faktorom vzniku kolorektálneho karcinómu.

        Ako na to:

        ● Obmedzte konzumáciu červeného mäsa (hovädzie, bravčové, jahňacie) na minimum (max. 350 – 500 g týždenne)
        ● Výrazne obmedzte konzumáciu spracovaných mäsových výrobkov (salámy, klobásy, slanina, párky, paštéty, šunky)

        Výrazne obmedzte príjem alkoholu a alkoholických nápojov

        Prečo: Alkohol je významným karcinogénom. Alkohol (etanol) sa v tele mení na acetaldehyd – významný karcinogén. Zvýšené riziko vzniku karcinómu pečene. Mimoriadne škodlivá kombinácia s fajčením.

        Ako na to:

        ● Obmedzte konzumáciu alkoholu na minimum

        Autor: MSc. Petronela Forišek Paulová

        Doktorandka vo výskume Ústav experimentálnej endokrinológie Biomedicínske centrum SAV.

        Nutričná terapeutka – Nutričná poradňa NellaVita

         

        Pripravili sme pre vás
        66 príbehov o obezite
        z pohľadu pacientov
        a zdravotníckych pracovníkov.

        Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok

        Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.

        Príbehy o obezite

        Ako zaradiť pohyb do bežného života

        Ako zaradiť pohyb do bežného života

        Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.

        Paprikáš na dva spôsoby

        Paprikáš na dva spôsoby

        Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.

        Baklažánová nátierka

        Baklažánová nátierka

        Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?

        Sú DIA potraviny zdravé?

        Sú DIA potraviny zdravé?

        Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku…

        Priberá sa z chleba alebo nie?

        Priberá sa z chleba alebo nie?

        Pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak …

        Príbeh pacienta: Stálo to za to!

        Príbeh pacienta: Stálo to za to!

        Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.

        Ako vzniká E66 jedálniček

        Ako vzniká E66 jedálniček

        Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie.

        Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti

        Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti

        Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…

        Michal Grajciar: rok po

        Michal Grajciar: rok po

        Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.

        Pacient s diabetickou nohou

        Pacient s diabetickou nohou

        Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.

        Zdravá pizza

        Zdravá pizza

        Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná

        Obezita a sedenie

        Obezita a sedenie

        Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.

        Prvých 15 kg dole s E66 radami

        Prvých 15 kg dole s E66 radami

        O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”

        Obezita a imunita

        Obezita a imunita

        Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…

        Partneri projektu

        MUDr. Adela
        Penesová, PhD.

        lekárka, vedkyňa

        doc. MUDr. Mária
        Belovičová, PhD., mim. prof.

        lekárka, profesorka

        Mgr. Michal Páleník

        odborník na výživu a pohyb

        PharmDr. Ján Holec

        klinický farmakológ

        PharmDr. Peter Stanko

        farmaceut