
Ako vzniká E66 jedálniček vytvorený lekárnikom

Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie. Rád by som vám dnes priblížil celý proces toho ako odborník – lekárnik postupuje pri tvorbe jedálnička, a na čo všetko si musí dávať pozor.
V prvom rade sa treba pozrieť na diagnózu, keďže každé ochorenie si vyžaduje veľmi individuálny prístup. Pomerne často sa však stáva, že pacient má viac diagnóz. V takomto prípade odborník musí zvážiť tú najvážnejšiu a primárne nastaviť stravovací plán na ňu. Napríklad, ak pacient trpí obezitou a má zároveň cukrovku 2. typu, tak odborník primárne rieši ako hlavnú diagnózu cukrovku a jedálniček prispôsobuje podľa možností aj na redukciu hmotnosti vzhľadom na obezitu.
V druhom rade sa lekárnik pozerá na celkový stav pacienta – rodinná anamnéza, finančné možnosti, užívané lieky, pohlavie, vek, alergie, intolerancie a doplnky výživy. Po zhodnotení všetkých týchto faktorov sa z jedálnička vyradia potraviny, ktoré by mohli akýmkoľvek spôsobom pacientovi uškodiť, či už kvôli alergiám, intoleranciám alebo užívaným liekom, ktoré pomerne často interagujú s potravinami. Terapeutický účinok užívaných liekov by bol znížený alebo zvýšený, čím by sme mohli vážne narušiť samotnú liečbu ochorenia. Lekárnik taktiež nezabúda na doplnky výživy a čaje, ktoré tiež treba pri určitých diagnózach vyberať veľmi opatrne.
Po tomto celom procese lekárnik vyberie najvhodnejšie potraviny a recepty pre každého pacienta individuálne. Samozrejme aj počet jedál denne je vyberaný podľa rôznych kritérií. Takto zostavený jedálniček obsahuje presný pomer makroživín (tukov, cukrov, bielkovín) pre potreby pacienta. Tieto pomery sa líšia u každého človeka.
Ďalej odborník zohľadňuje potraviny, ktoré pacient chuťovo preferuje, aby sa zvýšila adherencia (spolupráca) pri redukcii telesnej hmotnosti.
Málokto z nás konzumuje potraviny a jedlá, ktoré mu nechutia, aj keď patria medzi vhodné z nutričného hľadiska.
Na záver lekárnik spíše usmernenia užívania liekov, ak pacient nejaké užíva. V prípade, že pacient lieky neužíva, lekárnik zostaví individualizovaný suplementačný plán na konkrétne ochorenie, ktorým pacient trpí. Taktiež spíše odporúčania k stravovaniu, základné informácie o tom ako sa jedálniček používa, ale aj tipy a triky ako sa vyvarovať chybám v stravovaní.

Toto je len zopár dôvodov, prečo je pri obezite nevyhnutné vyhľadať odbornú pomoc pri redukcii telesnej hmotnosti. Takýmto odborníkom je napr. farmaceut, ktorý vie zohľadniť všetky hore uvedené faktory a mnoho ďalších. Keďže obezita nie je len estetický problém, ale ide o diagnózu, treba k nej pristupovať s odbornosťou a pochopením.
Pokiaľ máte záujem o personalizovaný stravovací režim, prípadne užívate množstvo doplnkov výživy a liekov, odporúčame vám objednať si jednu z našich služieb. Budete mať záruku, že ste pod dohľadom zdravotníckeho odborníka.

Autor:
Mgr. Michal Drdúl
Farmaceut, člen tímu E66 a Medifo
Pripravili sme pre vás
66 príbehov o obezite
z pohľadu pacientov
a zdravotníckych pracovníkov.
Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok
Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.
Príbehy o obezite
Ako zaradiť pohyb do bežného života
Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.
Ovsená kapucino kaša so škoricou a para orechmi
Tvrdenie, že ak chceme schudnúť mali by sme sa vyhýbať všetkým sladko chutiacim jedlám nie je pravda. Podstatné sú potraviny použité v recepte.
Paprikáš na dva spôsoby
Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.
Baklažánová nátierka
Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?
Sú DIA potraviny zdravé?
Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku…
Priberá sa z chleba alebo nie?
Pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak …
Príbeh pacienta: Stálo to za to!
Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…
Michal Grajciar: rok po
Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.
Pacient s diabetickou nohou
Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.
Zdravá pizza
Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná
Obezita a sedenie
Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.
Prvých 15 kg dole s E66 radami
O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”
Obezita a imunita
Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…
Kolízia dvoch vážnych pandémií, COVID-19 a obezity/diabezity
Pandémia COVID-19 zásadným spôsobom ovplyvňuje životy stámiliónov ľudí všetkých svetových kontinentov. Vo svete sa však dlhodobo vyskytuje aj ďalšia pandémia – a tou je celosvetová pandémia obezity…
Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.
lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.
lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník
odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec
klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko
farmaceut

