
Sú DIA potraviny zdravé?

V roku 2019 sa na Slovensku liečilo viac ako 355 tisíc diabetikov a za jeden rok pribudlo 21 000 novodiagnostikovaných pacientov – čo je viac ako 6 % zo všetkých obyvateľov Slovenska. Pacientom trpiacich cukrovkou 2. typu sa vždy v prvom rade odporúča zmena životosprávy (zmena stravovania, pravidelné cvičenie), no nie vždy to končí úspešne. Pacient nevie ako zmena stravovania vyzerá a čo to v podstate znamená, a tak začne hľadať informácie z rôznych neoverených zdrojov. Najčastejšie pacienti narazia na potraviny pre diabetikov – DIA potraviny. Domnievajú sa, že sú zdravé a tak sa začnú zameriavať hlavne na tento typ potravín. Je v tom však zopár háčikov.
Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku. Ale ak pacient prijíma veľké množstvo fruktózy, tak mu to nepriamo môže zhoršovať jeho zdravotný stav.
Ak sa totiž fruktóza rýchlo nespáli pri fyzickej aktivite, tak sa ukladá do tuku. To spôsobuje zvýšenie telesnej hmotnosti a následne zhoršenie odpovede organizmu na inzulín, a s tým často spojené priberanie tuku.

Ďalej DIA potraviny, a hlavne DIA sladkosti, často lákajú zákazníka pre vyšší obsah bielkovín. To tiež nemusí byť vždy najlepšia voľba, pretože pri cukrovke 2. typu môže dochádzať k poškodeniu obličiek, pri ktorom sa konzumácia vysokého príjmu bielkovín neodporúča. Nedá mi nespomenúť aj nekvalitné tuky, hlavne stužené rastlinné tuky, ktoré sa do týchto DIA sladkostí pridávajú v pomerne veľkom množstve.
A nakoniec pre správnu a dobrú sladkú chuť sa pridávajú aj známe umelé sladidlá. O umelých sladidlách sa dočítame naozaj všeličo, že sú nebezpečné, toxické a podobne. Tomu či sú, alebo nie sú zdravé sa venovať dnes nebudem, ale zaručujem vám, že k racionálnemu stravovaniu určite umelé sladidlá nepatria.
Každopádne o umelých sladidlách vieme, že pri ich pravidelnej konzumácii dochádza k zvýšenej chuti do jedla, zvýšenému príjmu potravín a teda aj k zvýšenému energetickému príjmu. V extrémnych prípadoch to môže viesť k zvýšeniu energetického príjmu počas dňa až o 30 %. Čo opäť zvyšuje telesnú hmotnosť až na úroveň nadváhy alebo obezity, čo sú hlavné rizikové faktory pre vznik a zhoršovanie stavu pacientov s cukrovkou 2 typu.
Tak ako pri väčšine vecí platí pravidlo – všetko s mierou. Ak si dáte raz za týždeň jednu DIA sladkosť, tak je to v poriadku.
Treba sa vyvarovať veľkému množstvu a pravidelnej konzumácii týchto výrobkov. Celý problém sa dá vyriešiť správnou zmenou stravovania, cvičením a kvalitným spánkom. Pri úprave stravy odborníkom, akým je napríklad lekárnik, sa vaše chute na sladké môžu zmeniť. Aj preto pri cukrovke 2. typu je jednou z kľúčových faktorov vyvážená strava a pohyb. Nové výskumy začínajú ukazovať, že fyzická aktivita môže zlepšovať odpoveď organizmu na inzulín o viac ako 50 %.

Vhodné je bobuľové ovocie – čučoriedky, ríbezle, maliny, černice.
Ďalšou možnosťou je 70 a viac percentná čokoláda, ale pozor na množstvo, maximálne dve kocky denne.

Autor:
Mgr. Michal Drdúl
Farmaceut, člen tímu E66 a Medifo
Pripravili sme pre vás
66 príbehov o obezite
z pohľadu pacientov
a zdravotníckych pracovníkov.
Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok
Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.
Príbehy o obezite
Ako zaradiť pohyb do bežného života
Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.
Ovsená kapucino kaša so škoricou a para orechmi
Tvrdenie, že ak chceme schudnúť mali by sme sa vyhýbať všetkým sladko chutiacim jedlám nie je pravda. Podstatné sú potraviny použité v recepte.
Paprikáš na dva spôsoby
Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.
Baklažánová nátierka
Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?
Priberá sa z chleba alebo nie?
Pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak …
Príbeh pacienta: Stálo to za to!
Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.
Ako vzniká E66 jedálniček
Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie.
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…
Michal Grajciar: rok po
Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.
Pacient s diabetickou nohou
Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.
Zdravá pizza
Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná
Obezita a sedenie
Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.
Prvých 15 kg dole s E66 radami
O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”
Obezita a imunita
Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…
Kolízia dvoch vážnych pandémií, COVID-19 a obezity/diabezity
Pandémia COVID-19 zásadným spôsobom ovplyvňuje životy stámiliónov ľudí všetkých svetových kontinentov. Vo svete sa však dlhodobo vyskytuje aj ďalšia pandémia – a tou je celosvetová pandémia obezity…
Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.
lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.
lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník
odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec
klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko
farmaceut

