fbpx

Priberá sa z chleba alebo nie?

Chlieb je jednou z najčastejšie kupovaných potravín na Slovensku. Chlieb ako taký určite nie je žiadna nezdravá potravina, z ktorej sa priberá, a ktorej by sme sa mali báť. Potraviny sa pomerne ťažko rozdeľujú na zdravé a nezdravé, respektíve tie z ktorých sa priberá a z ktorých nie.

V každom prípade pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak ho skombinujete napríklad s vysokopercentnou šunkou (min. 90 %), čajovou lyžičkou živočíšneho masla a zeleninou, dostanete vyvážené a zdravé raňajky.

Pri zjedení jedného krajca chleba sa vôbec nemusíte báť, že priberiete.

Čo určuje, či z chleba priberiem alebo nie?

Pozrime sa bližšie na to, aké parametre určujú to, či a kedy s chleba priberieme. Ako som už písal vyššie, záleží hlavne na množstve a frekvencii. Skúste sa držať pravidla, že nebudete jesť viac ako 2 krajce chleba za deň. Toto množstvo nemá negatívny vplyv na vašu hmotnosť. Vhodné je mať samozrejme aj dni, kedy sa chlebu a všeobecne aj pečivu vyhneme. Nie z dôvodu, že by bol nezdravý, ale preto, lebo nám to umožní si dať aj iné jedlá, a tým pádom budete mať pestrejšiu a vyváženejšiu stravu. Dôležitým faktorom je tiež to, čo si na ten chlieb dáme alebo to, k čomu ho jeme. Je rozdiel či si dáme chlieb s maslom a jarnou cibuľkou alebo či zjeme chlieb k plnému tanieru gulášu.

Aký je ideálny chlieb, ktorý mám jesť?

Poznáme desiatky, ak nie stovky rôznych druhov chleba. Konzumný, celozrnný, zemiakový, rascový, špaldový, bezlepkový, proteínový, banánový, batátový, kváskový… Otázkou je, ako si vybrať ten správny. V ideálnom prípade je dobré sa zamerať na chleby, ktoré sú celozrnné. Na Slovensku máme z celozrnných chlebov bežne dostupný napr. Slatinský chlieb. Celozrnné chleby si však netreba mýliť s tmavým pečivom. Celozrnný chlieb má viacero výhod. Vyzdvihol by som jednu z najdôležitejších. Celozrnná múka obsahuje väčšie množstvo vlákniny ako klasická biela múka. Vlákninu potrebujeme na udržanie zdravého trávenia, a aj ako prevenciu pred mnohými chorobami tráviaceho traktu.

Akým chlebom sa mám vyhýbať a prečo?

Samozrejme sú aj druhy chleba, ktoré je dobré v strave obmedziť. Nehovorím, že sú vyslovene zlé alebo nezdravé, ale ak chceme zlepšiť svoje stravovacie návyky, tak je dobré minimalizovať konzumáciu niektorých druhov. Ide hlavne o klasické biele chleby, ktoré obsahujú len minimum vlákniny, minerálov a vitamínov. Ďalším druhom, ktorým je dobré sa vyhnúť, sú biele balené chleby. Ak už je chlieb balený, obsahuje rôzne éčka – konzervanty, stabilizátory, a iné. Taktiež urobíte dobre ak sa vyhnete tmavému pečivu, ktoré je dofarbované, napríklad éčkom E150d, čo je v podstate karamel.

Je pre mňa vhodný bezlepkový chlieb, ak nie som celiatik?

Bezlepkový chlieb určite pomôže ľuďom, ktorí majú celiakiu alebo rôzne tráviace ťažkosti. Žiaľ, tento druh chleba začali vo veľkom konzumovať aj ľudia, ktorí chcú schudnúť alebo tí, ktorí nemajú žiadne zdravotné problémy. Toto nie je úplne najlepší nápad. Bezlepkové pečivo totiž môže byť až o 30 % kalorickejšie ako klasické.

Ako si vybrať vhodný chlieb?

Na záver by som uviedol zopár trikov, ako správne vyberať vhodný druh chleba. Kvalitný celozrnný chlieb poznáte dvoma jednoduchými spôsobmi:

Prvý je ten, že ak mierne chlieb stlačíte, nebude taký nadýchaný a bude hutnejší.

Druhý spôsob je, že sa pozriete na zloženie daného chleba, či už na regáli alebo etikete, a zistíte koľko celozrnnej múky obsahuje. Celozrnný chlieb je vyrobený z minimálne 70 % celozrnnej múky. Toto pravidlo platí aj pre iné druhy pečiva. Ak chcete naozaj dobrý chlieb, odporúčam vyskúšať upiecť si chlieb doma, samozrejme z celozrnnej múky.

Na začiatok môžete skúsiť nasledujúci jednoduchý a chutný recept:

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky múky (3 dcl) napr. špaldová celozrnná
  • 1,5 hrnčeka vody
  • 2 lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica oleja
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 2 lyžičky rasce (celá)
  • semienka podľa chuti – 1 polievková lyžica tekvicové, sezamové, slnečnica

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie dobre zmiešajte. Po 3 – 5 hodinách, keď sa cesto zväčší, poprekladajte a vyformujte ho. Predhrejte rúru na 230 °C aj s nádobou, v ktorej budete chlieb piecť. Musí byť rozpálená, aby vznikla kôrka, vhodné je aj jenské sklo. Cesto vložte opatrne do nádoby, pečte 40 minút. Následne chlieb odkryte a dopekajte ešte cca 15 – 20 minút, podľa toho, či chcete mať kôrku bledú alebo tmavú. Hotový chlieb nechajte vychladnúť prikrytý pod utierkou.

Autor:

Mgr. Michal Drdúl

Farmaceut, člen tímu E66 a Medifo

Pripravili sme pre vás 66 príbehov o obezite z pohľadu pacientov a zdravotníckych pracovníkov.

Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok

Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.

Príbehy o obezite

Ako zaradiť pohyb do bežného života

Ako zaradiť pohyb do bežného života

Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.

Paprikáš na dva spôsoby

Paprikáš na dva spôsoby

Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.

Baklažánová nátierka

Baklažánová nátierka

Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?

Sú DIA potraviny zdravé?

Sú DIA potraviny zdravé?

Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku…

Príbeh pacienta: Stálo to za to!

Príbeh pacienta: Stálo to za to!

Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.

Ako vzniká E66 jedálniček

Ako vzniká E66 jedálniček

Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie.

Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti

Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti

Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…

Michal Grajciar: rok po

Michal Grajciar: rok po

Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.

Pacient s diabetickou nohou

Pacient s diabetickou nohou

Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.

Zdravá pizza

Zdravá pizza

Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná

Obezita a sedenie

Obezita a sedenie

Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.

Prvých 15 kg dole s E66 radami

Prvých 15 kg dole s E66 radami

O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”

Obezita a imunita

Obezita a imunita

Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…

Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.

lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.

lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník

odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec

klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko

farmaceut