Príbeh lekárnika: Jedálniček vs. krabičky

“Jedlo z krabičiek? To už si darebná aj variť?” Aj také otázky si od blízkych vypočula moja 25 ročná obézna pacientka Nina, ktorá k nám prišla do lekárenskej ambulancie.

Hneď na úvod sa dozvedáme, že chodí cvičiť, aby mohla jesť to, na čo má chuť. Aj napriek cvičeniu s trénerom sa ale s jej telom vraj nič nedeje, ani nechudne, ani nepriberá.

Prišla sa poradiť o tom, ako by sa mala začať stravovať tak, aby videla na sebe zmenu. Na úvod ju premeriame na bioimpendančnom prístroji, nech vieme aké má zloženie tela. Okrem iných dôležitých parametrov ukáže prístroj aj hmotnosť telesného tuku a kostrovú svalovú hmotu, ktorú Nina chcela vedieť a pravidelne si tieto hodnoty kontrolovať.

Údaje pacientky:

  • Hmotnosť: 69,9 kg
  • Voda: 31,8 kg
  • Svaly: 23,8 kg
  • Tuk: 26,4 kg
  • Tuk okolo orgánov: 97,2 cm²

Potreba redukcie hmotnosti je evidentná. Je však skvelé, že pohyb už vo svojom režime zakomponovaný má, takže sa v rámci úvodnej konzultácie sústredíme na úpravu stravy. Jej problém je, že si popri práci nestíha variť takže diskutujeme aj možnosť krabičiek.

Kedy klientovi “naordinovať” krabičkovú úpravu stravy a kedy je vhodnejší jedálniček?

Oba prístupy sú v súčasnosti veľmi rozšírené. Povedať jednoznačne, že jeden prístup je pre všetkých vhodnejší ako druhý, je ako povedať niekomu, kto nikdy necvičil “choď si zabehať” bez toho, aby sme poznail jeho telesnú hmotnosť, zranenia (poškodené kĺby), vek, cieľ a iné špecifiká určujúce, či mu beh pomôže, alebo naopak uškodí. Oba prístupy sa však nemusia vylučovať a v niektorých prípadoch sa môžu dokonca vhodne dopĺňať.

Kritériá, ktoré odborníci väčšinou zohľadňujú v oboch prípadoch sú:

 

  • chuť
  • čerstvosť
  • kvalita
  • finančné možnosti/cena
  • kvantita (energetická hodnota)
  • dostupnosť
  • možnosť výberu
  • zdravotné obmedzenia (alergie, intolerancie a.i.)
  • kuchárske zručnosti klienta
  • čas na prípravu
  • dlhodobý efekt
  • charakter zamestnania klienta

Upozorníme ju, že v prípade krabičiek:

  • Býva chuť veľmi individuálna v závislosti od ceny a kvality použitých ingrediencií, a rovnako čerstvosti, ktorú je v prípade rozvozu veľmi ťažké zabezpečiť.
  • Väčšinou je potrebné jedlá dodatočne ohrievať v mikrovlnnej rúre.
  • Dopátrať sa k pôvodu a kvalite použitých ingrediencií býva náročné, niekedy až nemožné. Kvalita závisí na samotnom dodávateľovi a je na ňom, či a v akom rozsahu dané informácie o jedle sprístupní. Ak sa jedná o kvalitné ingrediencie, väčšinou má tendenciu “pochváliť sa”, čo je pre klienta určite pridaná hodnota a určitý náznak vyššej kvality.

Naopak, kvalitu potravín pri jedálničku si volí pacient sám. Cena jedla taktiež býva rádovo nižšia, vzhľadom na absentujúci dovoz a platy tretím osobám (kuchár, šofér, firma, …).

Dohodli sme sa teda s Ninou na kompromise. Vytvorím jej jedálniček na mieru, z ktorého si bude variť vždy, keď bude mať možnosť. Na začiatok, a pre ostatné dni skúsi jedlo v krabičkách. O 2 dni si pacientka prichádza po vytvorený jedálniček, vďaka ktorému si vie podľa vypočítanej hodnoty denného energetického príjmu vybrať veľkosť krabičky od lokálneho dodávateľa, v jej prípade ide o rozmedzie 1 200 – 1 500 kcal.

“Kvalitná a pestrá strava v krabičkách môže byť vhodnou formou na začiatku zmeny optimálneho stravovania. Klient sa naučí približnú veľkosť porcií a aké potraviny sú vhodné. Z dlhodobého hľadiska je však potrebné postupne prejsť na stravu, ktorú si pripravujeme sami. Následne si nami pripravené jedlo môžeme aj nakrabičkovať. Nevýhodou stravy, ktorú nám prinesú domov je, že sa nenaučíme jedlo pripravovať a nevieme následne reagovať v prípadoch ako je dovolenka, služobná cesta a kedykoľvek keď nie sme doma/v práci, kde nám krabičky prinesú.”

Mgr. Michal Páleník

Táto pacientka vyzerá byť veľmi motivovaná. Cvičí, chce byť zdravšia a fit.

Chce cvičiť rovnako ako doteraz a v záujme výsledkov sa stravovať lepšie. Je ochotná vyskúšať aj jedálniček aj krabičky s tým, že uvidí, čo jej sedí viac.

A výsledok?

Nine zatiaľ vyhovujú krabičky, iba cez víkend si varí podľa jedálnička. Občas si už v nedeľu navarí a zabalí jedlo do vlastných krabičiek! Má rada čísla a výsledky, a tak chodí pravidelne každý mesiac na premeranie. Za 3 mesiace schudla už 13 kg na hmotnosti a pribrala 1 kg na svaloch!

Pred Po
Hmotnosť 69,9 kg 56,9 kg
Voda 31,8 kg 29,8 kg
Svaly 23,8 kg 24,8 kg
Tuk 26,4 kg 14,4 kg
Tuk okolo orgánov 97,2 cm² 70,2 cm²

Autor: PharmDr. Patrícia Martišovičová

Farmaceut, Člen tímu Medifo

Lekárenská ambulancia Nitra

 

Do ďalšieho príbehu
o obezite ostáva

Deň (- y)

:

H(s)

:

Minúta(y)

:

Druhý(s)

Môžete počkať na ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok

Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.

Ďalšie príbehy

Kde je problém so stravovaním detí?

Výživa, ako jeden z hlavných epigenetických faktorov ovplyvňujúcich naše celkové zdravie či chorobnosť, hrá kľúčovú úlohu už u detí. Aké chyby sú typické v stravovaní malých detí, ktoré sa replikujú v mnohých rodinách? Poďme si povedať aspoň o tých najpodstatnejších.

Obezita a pohybová aktivita

Väčšina z nás vie, že ak je energetický výdaj vyšší ako príjem, tak chudneme…
Napriek tomu že toto pravidlo poznáme, robí nám často problém ho v reálnom živote aplikovať. V tomto článku sa zameriame nie na príjem (jedlo), ale na výdaj a to formou pohybovej aktivity, športu.

Zdravý snack: domáca müsli tyčinka

Spomínate si na časy základnej školy ako sme všetci na veľkej prestávke, viac menej povinne, vytiahli obedáre, ktoré nám doma pripravili, najedli sme sa a išli sa prejsť po chodbe? Zahnali sme pocit hladu a boli sme viac sústredení, jednoducho to malo svoj efekt.

Obezita a obštrukčné spánkové apnoe

Poznáte ten pocit, keď si večer ľaháte do postele unavený, tešíte sa na výdatný spánok a ráno sa zobúdzate oddýchnutý, svieži a schopný vstať z postele a podávať nejaké tie pracovné výkony? Dúfam, že väčšina z vás áno, pretože ja teda nie.

Koľko jedla potrebuje moje telo?

Jedlo je niečo, čo nám dáva živiny. Živiny sú látky, ktoré sú pre naše telo prijateľné a vieme z nich premenou v tráviacom trakte čerpať buď energiu alebo stavebné látky pre náš organizmus. Množstvo živín, ktoré potrebujeme pre našu existenciu je dané – na základe odporúčaných hodnôt vieme presne, koľko je pre nás dosť.

Michal Páleník: Chutné, zdravé a rýchle raňajky

Ako inšpiráciu vám preto prinášame recepty, ktoré si viete za krátky čas pripraviť večer a vychutnať si ich ráno.

Michal Páleník: „Moji klienti sú často veľmi vyťažení top manažéri, ktorí majú problém nájsť si čas na prípravu jedál. Stravovanie vonku však prospieva málokomu.“

Príbeh lekára: Obézny pacient s ochorením obličiek

Pokročilé štádia obličkových ochorení si vyžadujú diétu hlavne pokiaľ majú pacienti pridružené aj iné komorbidity, ako napríklad diabetes, poruchy metabolizmu tukov, atď. Len málo pacientov je zástupcami tzv. endogénnej obezity, čo znamená, že obezita je spôsobená vrodeným ochorením.

Príbeh psychológa: obézny pacient a hipoterapia

Hipoterapia je liečebná metóda, ktorá v procese liečby využíva koňa ako živé médium. Uskutočňuje sa v skupine nazývanej „hipoterapeutický tím“ s cieľom zmierniť alebo odstrániť fyzický, psychický, sociálny, či mentálny handicap klienta.

Príbeh lekárnika: Obézny pacient – fajčiar

Každý z nás, či už fajčiarov alebo nefajčiarov, pozná rizika užívania nikotínu z krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska. Rovnako poznáme aj riziká zlej životosprávy, nadváhy a následne obezity. Ale čo nastane, ak skĺbime a potenciujeme tieto riziká do statusu „obézny fajčiar“.

Ako zvládnuť Vianoce

S vianočnými sviatkami je odjakživa spojená hostina v podobe koláčov, vyprážaných rýb, rezňov, zákuskov a iných dobrôt. Tieto zvyky pochádzajú naprieč rôznymi krajinami ešte z obdobia, keď ľudia po väčšinu roka nemali preplnené chladničky jedlom a dopriali si hostinu krátko počas zimného obdobia.

Príbeh onkológa: Obézny pacient v mojej ambulancii

Problémy pri močení, častejšia potreba močenia, krv v moči, krv v semene, s tým súvisiaca bolestivá ejakulácia a ďalšie. Presne to sú príznaky, ktoré môžu signalizovať skutočne vážne zdravotné komplikácie. Presne s…

Blízka osoba s obezitou

S bojom s obezitou mám osobnú skúsenosť. Zažila som na vlastnej koži pocit viny, sebaľútosť aj ľútosť a odsudzovanie okolia. Dobre mienené rady, aj ostré slová, ktoré vraj mali vyprovokovať zmenu. Boli obdobia, keď som s obezitou bojovala, ale aj krátke …

Obezita ako rizikový faktor pri rakovine

Obezita je okrem iných komplikácií a ochorení prepojená aj s desiatkami nádorových ochorení. Zvýšená telesná hmotnosť indikujúca nadváhu alebo obezitu, predovšetkým s celkovo zvýšeným množstvom telesného tuku a tuku…

Obezita a pitný režim

Určite to poznáte. Tesné nohavice, sukňa, šaty. Časť problému môže byť aj nadbytočná voda v tele. Cítime sa nepríjemne, nafúknutí, opuchnutí. Opuch je v celom tele, ale najviac to pociťujeme na brušku. Často bývajú opuchnuté aj nohy, či oči, najmä…

Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.

lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.

lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník

odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec

klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko

farmaceut