
Obezita a vitamín D
Z celej plejády vitamínov je jeden, na ktorý je vhodné upriamiť pozornosť, pokiaľ trpíte obezitou, alebo pokiaľ je obézna osoba vo vašom okolí. Je to vitamín D.
Mnohé štúdie ukazujú, že až 77 % obyvateľov v našej oblasti nemá v tele dostatok vitamínu D. Častý je nedostatok vitamínu D v krajinách nad 40. stupňom severnej šírky. Pre ilustráciu, Bratislava, Banská Bystrica aj Košice ležia približne na 48. stupni.
Vitamín D je rozpustný v tukoch. Pri obezite dochádza k ukladaniu a viazaniu vitamínu D v premnoženom tukovom tkanive. To vedie k nízkej hladine v krvi s následnými prejavmi nedostatku.
Nedostatok vitamínu D sa prejavuje okrem iného nesprávnym fungovaním svalov (stuhnutosť, kŕče, znížený výkon a podobne), zníženou pevnosťou kostí a zhoršeným fungovaním imunitného systému. Jediným riešením je dodávanie vyšších dávok vitamínu D cestou stravy a doplnkov výživy.

Keďže pre premenu vitamínu D v tele je nevyhnutné slnečné žiarenie dostatočnej intenzity, je v našich končinách veľmi častým javom nedostatok vitamínu D v tele počas zimných mesiacov. Obézni ľudia sú preto počas zimných mesiacov ohrození nedostatkom vitamínu D ešte viac.
Ďalším rizikovým faktorom pre nedostatok vitamínu D u obéznych osôb je okrem nedostatku slnečného žiarenia aj menopauza a obdobie po menopauze u žien.
Optimálnu hladinu vitamínu D v tele dosiahneme suplementáciou u dospelého človeka podávaním denných perorálnych dávok vitamínu D v intervale 1 800 až 4 000 IU (International Unit – medzinárodná jednotka na vyjadrenie obsahu/množstva pre konkrétnu látku).
Ako horný limit pre perorálnu substitúciu vitamínom D sa považuje dávka 10 000 IU za deň. Pri vyšších dávkach už hrozia toxické príznaky.
Bežnou stravou sa dá zabezpečiť asi iba 10 až 20 % dennej potreby vitamínu D. Z bežných potravín sú bohaté na vitamín D napríklad:
● losos (400 IU na 100 g)
● tresčia pečeň (1 000 IU na 100 g)
● hydinová pečeň (50 IU na 100 g)
● kravské mlieko (0,3 – 50 IU na 100 ml)
V prípade suplementácie pomocou výživových doplnkov sa u obéznych pacientov sa odporúča 2 – 3x vyššia dávka, ako u bežného dospelého. Počiatočná aspoň 6 000 – 10 000 IU/deň po dobu 6 týždňov, nasleduje udržiavacia terapia 3 000 – 6 000 IU/deň).
V prípade nižšieho príjmu tuku pri procese znižovania telesnej hmotnosti u obéznych ľudí hrozí aj zhoršené vstrebávanie vitamínu D do organizmu. Aj v tomto období je vhodné dbať na zvýšený prísun vitamínu D.
Niektoré odborné práce skúmajú možné mechanizmy podpory procesu chudnutia a tiež znižovania hladiny cholesterolu a tukov v tele práve suplementáciou vitamínu D. Teórií o mechanizmoch je viacero, avšak žiadna z nich nie je zatiaľ spoľahlivo potvrdená.
V prípade potreby užívania výživových doplnkov s vitamínom D je najvhodnejšie poradiť sa s lekárnikom. Okrem najvhodnejšej formy a dávkovacej schémy vie poradiť aj s tým, ako užívať vitamín D vzhľadom na príjem potravy.

Autor: PharmDr. Peter Stanko
Autor je farmaceut-lekárnik s dlhoročnou praxou v lekárni, kde sa špecializuje predovšetkým na liekové a suplementačné poradenstvo, riešenie liekových problémov a na preventívnu starostlivosť v oblasti ochorení srdcovo-cievneho systému a metabolických ochorení. Od roku 2001 až dodnes vedie lekárenskú ambulanciu v Univerzitnej lekárni farmaceutickej fakulty UK v Bratislave.
Pripravili sme pre vás
66 príbehov o obezite
z pohľadu pacientov
a zdravotníckych pracovníkov.
Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok
Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.
Príbehy o obezite
Ako zaradiť pohyb do bežného života
Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.
Ovsená kapucino kaša so škoricou a para orechmi
Tvrdenie, že ak chceme schudnúť mali by sme sa vyhýbať všetkým sladko chutiacim jedlám nie je pravda. Podstatné sú potraviny použité v recepte.
Paprikáš na dva spôsoby
Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.
Baklažánová nátierka
Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?
Sú DIA potraviny zdravé?
Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku…
Priberá sa z chleba alebo nie?
Pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak …
Príbeh pacienta: Stálo to za to!
Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.
Ako vzniká E66 jedálniček
Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie.
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…
Michal Grajciar: rok po
Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.
Pacient s diabetickou nohou
Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.
Zdravá pizza
Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná
Obezita a sedenie
Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.
Prvých 15 kg dole s E66 radami
O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”
Obezita a imunita
Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…
Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.
lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.
lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník
odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec
klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko
farmaceut

