
Koľko jedla potrebuje moje telo?

Pre účely tohto príbehu si vezmeme ako príklad moju klientku Lenku, 39 ročnú ženu s výškou 175 a hmotnosťou 80 kg.
Lenka má miernu nadváhu, pri svojej výške by mala mať hmotnosť niekde medzi 57 a 76 kilogramov. Pri meraní na bioimpedančnom prístroji Lenke potvrdili, že má 10 kg nadbytočného tuku, časť z neho je uložený okolo orgánov a ohrozuje tým ich správnu činnosť. Hlavne si ale Lenka uvedomila, že to nemusí ostať pri 10 kg nadváhy, že ak niečo nezmení, tak sa môže dostať aj cez 100 kg, resp. že z nadváhy môže byť čoskoro aj obezita.
Je to podobne ako napríklad s oblečením na žehlenie. Ak na tú kopu budeme dávať každý deň viac vecí, ako ich v daný deň vyžehlíme, tak bude kopa každým dňom narastať.
Len si predstavte, ako by ste sa stavali k žehleniu, keby ste všetko to nevyžehlené prádlo museli nosiť celý deň so sebou. Z nejakého dôvodu nám ale nevadí, že na sebe denne nosíme niekedy aj desiatky kíl tuku navyše.

Na rozdiel od žehlenia, zbaviť sa nadbytočného tuku vyžaduje zmenu návykov a teda aj dlhší čas a trpezlivosť.
Aby sme pochopili prečo chudnutie nie je žiadna veda, ale ani nič jednoduché, pozrime sa na základy toho, ako naše telo funguje.
Prečo jeme?
Jedlo je niečo, čo nám dáva živiny. Živiny sú látky, ktoré sú pre naše telo prijateľné a vieme z nich premenou v tráviacom trakte čerpať buď energiu alebo stavebné látky pre náš organizmus. Množstvo živín, ktoré potrebujeme pre našu existenciu je dané – na základe odporúčaných hodnôt vieme presne, koľko je pre nás dosť.
Z evolučného hľadiska bolo prijímanie živín slúžiace na zachovanie jedinca spriahnuté s príjemnými pocitmi. Poznáme to doteraz, nasýtenie vedie k vyplaveniu hormónov podmieňujúcich pocity šťastia.
Jeme teda z dvoch dôvodov:
● aby sme mali energiu na život
● aby sme sa cítili dobre.
V tomto článku sa zameriame hlavne na energiu, ktorú telo potrebuje a ako sa vytvárajú jej zásoby (priberanie) a kedy sa naopak telo týchto zásob zbavuje (chudnutie).
Energia, ktorú príjmeme v jedle, a následne vydáme na činnosť nášho tela, sa udáva v kilokalóriách (kcal) alebo v kilojouloch (kJ). Je to podobne ako s kilometrami a míľami, naraziť môžete na oboje, stačí si to vedieť prepočítať, že 1 kcal = 4,2 kJ.
Kde je tá energia skrytá? V základných makroživinách, ktoré sú v každej potravine – v sacharidoch, tukoch a bielkovinách. Väčšinou máme zastúpené všetky v každom jedle. Kým 1 gram sacharidov alebo bielkovín nám dodá približne 17 kJ/4 kcal, 1 gram tuku až dvojnásobok – 38 kJ/9 kcal.

Úplné minimum pre život
Predstavte si človeka, ktorý je v kóme. Nehýbe sa, nevykonáva žiadnu činnosť a predsa jeho telo potrebuje prísun energie. Prečo? Všetky časti jeho tela – srdce, pľúca, nervový systém, obličky, pečeň ale aj koža – totiž potrebujú energiu, aby mohli fungovať/pracovať. V tomto prípade je potrebná energia podávaná v nemocnici vo forme roztoku/výživy.
My potrebnú energiu naopak prijímame v jedle. Nie nadarmo sa hovorí, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili. Jedlo je tu teda na to, aby sme sa udržali nažive.
Do výpočtu tejto minimálne potrebnej energie (tzv. bazálneho metabolizmu) potrebujeme poznať pohlavie, vek, výšku a hmotnosť. 39 ročná Lenka s výškou 175 a hmotnosťou 80 kg má toto minimum okolo 1 560 kcal, resp. 6 530 kj denne.
Koľko energie teda potrebujeme denne?
Keďže neležíme v kóme, naše telo potrebuje viac energie, ako to minimum. O koľko viac, to už je individuálne a záleží napríklad aj na tom, ako žijeme/fungujeme v každodennom živote.
Naša Lenka je napríklad účtovníčka vo veľkej firme, väčšinu dňa teda strávi pred počítačom, má tzv. sedavé zamestnanie, ktoré nevyžaduje veľa energie, ale oproti ležaniu na posteli niečo navyše určite spotrebuje. | + Podľa dostupných vzorcov by potrebovala prijať ďalších 80 kcal, takže ich pripočítame k tým 1 560 kcal a vyjde nám 1 640 kcal. |
Stres a silné emócie vyžadujú tiež veľkú dávku energie. Lenka má, žiaľ, stresu v práci viac než dosť. | + Pripočítame jej ďalších 235 kcal. Teraz sme teda na 1 875 kcal. |
Raz do týždňa si Lenka chodí zaplávať. | + Aby mala dosť energie, musí prijať ďalších 420 kcal za týždeň, tj. 60 kcal za deň. Takže sme už na 1 935 kcal. |
Vidíme, že každý deň príjmame z potravy určité množstvo energie, ktorú priebežne vydáme pri rôznych činnostiach. Hovoríme teda o “energetickom príjme” a “energetickom výdaji”.
Vypočítaných 1935 kcal je množstvo energie, ktoré Lenka potrebuje denne prijať, aby mala príjem a výdaj energie v rovnováhe. V stave rovnováhy telo tuk neukladá, ale ani sa ho nezbavuje, pretože energiu na fungovanie berie iba z prijatého jedla. Samozrejme je rozdiel, či tú energiu ziska skonzumovaním 3 čokolád Milka, alebo z vyváženej stravy.
Ak sa chce Lenka jej nadbytočného tuku zbaviť, musí byť určité obdobie v tzv. kalorickom deficite, resp. musí prijať menej energie v strave ako jej telo potrebuje. Ak bude jej kalorický deficit nastavený správne, telo na doplnenie chýbajúcej energie využije práve nežiaduce tukové zásoby.
Aby Lenka chudla rozumne, napríklad 0,4 kg za týždeň, tak by mala namiesto vypočítaných 1 935 kcal príjmať dočasne iba 1 450 kcal. Dostane sa tak do kalorického deficitu, ktorý je ale pre telo zdravý a akceptovateľný.

Aby prijala denne iba cca tých 1 450 kcal, musí si byť Lenka vedomá toho:
- koľko (energia) a akého jedla (živiny) by mala optimálne denne prijať
- čo všetko je energia (nápoje, alkohol, všetky drobnosti ako oriešky alebo med v čaji)
- ktoré svoje stravovacie návyky musí zmeniť. Jedlo v našom živote totiž nie je iba o nutričnej a energetickej hodnote. Spravidla vysokokalorické jedlá nám aj viac chutia a často ich jeme v množstvách, ktoré pre nás nie sú dlhodobo zdravé.
3 najčastejšie chyby ľudí pri chudnutí
- Nastavíte si energetický príjem sami, bez konzultácie s odborníkom. Výsledkom sú najčastejšie tieto dve chyby:
1) energetický deficit nie je dostatočný – redukcia je minimálna alebo žiadna, strácate motiváciu
2) energetický príjem je nastavený príliš nízko – prvých pár dní možno vidíte úbytok na hmotnosti, ale po čase sa začne telo brániť. Je v strese a pri každej vhodnej príležitosti sa snaží ukladať energiu do zásoby. - “Naordinujete” si na určitú dobu diétu, ktorú nie je možné z princípu dodržať dlhodobo. Nevytvorili ste si teda nové zdravé návyky a po skončení diéty sa vrátite k starým zvykom. Nastáva starý známy jo-jo efekt.
- Nie ste trpezliví, nemáte výdrž, očakávate, že to pôjde rýchlo a ľahko. Pri prvej prekážke alebo “zlyhaní” to vzdávate.
Kalorický deficit a obezita
Rada pre tých, ktorí zápasia s obezitou. Pozor na vzorce výpočtov energie, nie všetky platia pre obezitu. Obezita je už diagnóza a musí sa riešiť individuálne. Neexperimentujte. Nechajte si svoj energetický príjem vypočítať odborníkom. Pomôže vám aj s výberom vhodných receptov.
Ak už teda máte správne nastavenú životosprávu a kalorický deficit, je potrebné byť trpezlivý.
Spomeňte si, za akú dobu ste ten nadbytočný tuk nabrali. Prečo by mala byť jeho redukcia rýchlejšia… Buďte trpezliví, pracujte na zmene svojich návykov každý deň a uvidíte, že sa to tentokrát podarí.

Autor: Mgr. Michal Páleník
Michala možno poznáte z relácie Extrémne Premeny. Je odborníkom na výživu a pohyb. Založil spoločnosť Planeat, ktorá vyvíja profesionálnu nutričnú aplikáciu pre lekárov, nutričných špecialistov a trenérov.
Pripravili sme pre vás
66 príbehov o obezite
z pohľadu pacientov
a zdravotníckych pracovníkov.
Môžete si prečítať ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok
Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.
Príbehy o obezite
Ako zaradiť pohyb do bežného života
Častou chybou v počiatkoch chudnutia býva nesprávne zvolená pohybová aktivita, ktorá môže chudnutie spomaliť. Niektoré typy pohybovej aktivity spôsobujú veľký hlad, zvyšujú riziko zranenia a môžu na začiatku chudnutia poškodiť naše zdravie.
Ovsená kapucino kaša so škoricou a para orechmi
Tvrdenie, že ak chceme schudnúť mali by sme sa vyhýbať všetkým sladko chutiacim jedlám nie je pravda. Podstatné sú potraviny použité v recepte.
Paprikáš na dva spôsoby
Porovnajme si dnes náš paprikáš s tradičným receptom, ktorý navyše používa aj smotanu a hladkú múku.
Baklažánová nátierka
Čo tak skúsiť použiť zeleninu nie len ako prílohu k hlavným jedlám, ale napríklad z nej pripraviť chutnú raňajkovú nátierku?
Sú DIA potraviny zdravé?
Diabetické potraviny (DIA) spravidla neobsahujú žiadnu sacharózu alebo glukózu a sú dosladzované hlavne fruktózou alebo rôznymi umelými sladidlami. To by sa na prvý pohľad zdalo v poriadku…
Priberá sa z chleba alebo nie?
Pri všetkých potravinách platí pravidlo, ktoré hovorí, že dôležité je množstvo a frekvencia s akou jeme danú potravinu. Dať si na raňajky krajec chleba je úplne v poriadku, a ak …
Príbeh pacienta: Stálo to za to!
Fungujem na jedálničku už deviaty mesiac a doteraz sa mi podarilo schudnúť 24 kíl! Pokiaľ uvažujete nad zmenou životného štýlu, rada by som vám odovzdala svoje skúsenosti a rady.
Ako vzniká E66 jedálniček
Celý proces tvorby jedálnička sa môže zdať na prvý pohľad veľmi jednoduchý. Pacient si objedná službu a do pár dní dostane jedálniček aj s odborným výkladom. Čo sa ale deje v zákulisí veľa ľudí nevie.
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti
Význam vlákniny pri redukcii hmotnosti a následne jej udržaní je hlavne v tom, že vláknina znižuje množstvo prijatej potravy a jej energetickú výdatnosť.Vláknina spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. V tenkom čreve sa spomaľuje…
Michal Grajciar: rok po
Darí sa mi celkom fajn. Problém je, že keď som počas pandémie bol zavretý doma a trénoval len doma, tak som sa začal nudiť a rozjedol som sa. Vypadol mi poriadny tréning.
Pacient s diabetickou nohou
Počas mojej praxe na chirurgickom oddelení nám z chirurgickej ambulancie volá službukonajúca sestra, že posielajú na oddelenie ťažší prípad. Bol to mladý tridsaťpäťročný muž s výraznou obezitou a diabetickou nohou vo veľmi zlom stave.
Zdravá pizza
Pizza, tradičné talianske jedlo, ktoré sa teší obľube aj u nás. Väčšina ľudí si však pizzu vychutnáva v reštauráciach, alebo si ju dá doviesť domov. Čo tak si pripraviť pizzu aj doma? Najlepšie, aby bola zdravá, nenáročná na prípravu a zároveň aj chutná
Obezita a sedenie
Ľudské telo je vo svojej podstate stvorené na pohyb. Pohyb je preň prirodzený a nevyhnutný. Avšak za niekoľko posledných desiatok rokov sa, najmä v euro-americkej kultúre, usídlil sedavý štýl života. Sedíme v aute, v práci a následnej po návrate domov presedíme niekoľko hodín pri Netflixe.
Prvých 15 kg dole s E66 radami
O jedálniček som požiadala minulý rok v septembri. Hľadala som cez Google Michala Páleníka a narazila na stránku e66.sk. V žiadosti o jedálniček bola aj otázka “Ako ste sa o nás dozvedeli?”, do ktorej som napísala “Ako asi všetci – cez Extrémne premeny :)”
Obezita a imunita
Pohľad na tukové tkanivo sa v ostatných rokoch od základu zmenil. Tukové tkanivo nepredstavuje iba pasívnu zásobáreň energie, ale predovšetkým je to aktívny endokrinný a aj aktívny imunitný orgán. V súčasnosti máme veľké množstvo vedecky podložených informácií o významnej súvislosti medzi obezitou…
Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.
lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.
lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník
odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec
klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko
farmaceut

