Michal Páleník:

Chutné, zdravé a rýchle raňajky

Skoré vstávanie, ranný zhon a v mysli všetky povinnosti, ktoré je nutné dnes stihnúť. Upraviť si vlasy, možno aj prežehliť košeľu, zladiť kravatu a všetky ostatné záležitosti, ktoré sa mi večer pred tým nechcelo riešiť. K tomu nás neminú ranné zápchy alebo meškajúca doprava, takže väčšinou vyrážame skôr, aby sme mohli najbližšiu hodinu stáť v kolóne niekde na výpadovke. Posledné na čo myslíme v takéto ráno je príprava raňajok alebo aspoň niečoho, čo si vezmeme so sebou.

Moji klienti sú často veľmi vyťažení top manažéri, ktorí majú problém nájsť si čas na prípravu jedál. Stravovanie vonku však prospieva málokomu. Takýmto klientom pripravujem jedálniček s jednoduchými receptami – tak je zmena životosprávy pre nich oveľa jednoduchšia. Po čase sa stane pre nich rutinou pripraviť si jedlo doma. Často ich dokonca varenie začne aj baviť.

Mgr. Michal Páleník

Ako inšpiráciu vám preto prinášame recepty, ktoré si viete za krátky čas pripraviť večer a vychutnať si ich ráno.

Rybacia nátierka s pečivom

Postup prípravy:
Z masla, rýb a jarnej cibuľky si pripravte nátierku a rovnomerne naneste na pečivo. Konzumujte spolu so zeleninou. Môžete dochutiť bylinkami, korením, medvedím cesnakom alebo petržlenovou vňaťou. Pripravte si viac porcií na viac dní, ušetríte si čas a na druhý deň to máte ráno rýchlejšie.

Ingrediencie:

1 a ¼ pevného podielu tuniaka vo vlastnej šťave (162.5 g)
¾ celozrnnej bagety (90 g)
2 a ½ ČL živočíšneho masla (17.5 g)
4 ČL plnotučnej horčice (36 g)
1 ks zelenej papriky (75 g

Rozloženie energie:

Praženica so zeleninou

Postup prípravy:
Na panvici zohrejte olej (môžete aj nakrájanú cibuľu), pridajte vajcia a miešajte, až kým nebudú hotové. Praženicu naneste na chlieb a konzumujte spolu so zeleninou. Ľubovoľne dochuťte bylinkami alebo korením. Môžete si objednať aj v reštaurácii.

Ingrediencie:

2 ks slepačích vajec (110 g)
1 a ½ ČL rafinovaného repkového oleja (7.5 g)
12 ks cherry paradajok (144 g)
3 krajce celozrnného ražného chleba – ideálne kváskového (150 g)

Rozloženie energie:

Banánové lievance

Postup prípravy:
Do misky dajte banány nakrájané na väčšie kolieska a pridajte vajíčka. Všetko rozmixujte ponorným mixérom. Rozohrejte panvicu, pokropte olejom, aby sa lievance neprilepovali. Na panvicu nalejte malú naberačku zmesi a po upečení spodnej časti, otočte. Takto postupujte, až kým sa cesto neminie. Pridajte si na lievance tvaroh, môžete dochutiť napríklad škoricou. Lievance si pripravte aj na viac dní, v chladničke vydržia dlho.

Ingrediencie:

Ingrediencie:
3 ks slepačích vajec (165 g)
3 a ½ stredných banánov (315 g)
1 ČL olivového oleja (5 g)
2 a ½ PL jemného hrudkového tvarohu 2,5 % (42.5 g)

Rozloženie energie:

O jedálniček na mieru plný chutných a zdravých receptov môžete požiadať na tejto stránke

V takomto jedálničku budete mať desiatky jedál, vypočítaných na mieru vaším potrebám, ktoré môžete ľubovoľne kombinovať podľa vašich možností a chutí a toho, čo máte práve v chladničke.

Autor: Mgr. Michal Páleník

Michala možno poznáte z relácie Extrémne Premeny. Je odborníkom na výživu a pohyb. Založil spoločnosť Planeat, ktorá vyvíja profesionálnu nutričnú aplikáciu pre lekárov, nutričných špecialistov a trenérov.

Do ďalšieho príbehu
o obezite ostáva

Deň (- y)

:

H(s)

:

Minúta(y)

:

Druhý(s)

Môžete počkať na ďalší príbeh alebo spraviť prvý krok

Príďte sa poradiť do špecializovaných lekární o tom, ako upraviť vašu životosprávu a nechajte si vypracovať stravovací plán na mieru vašej diagnóze.

Ďalšie príbehy

Kde je problém so stravovaním detí?

Výživa, ako jeden z hlavných epigenetických faktorov ovplyvňujúcich naše celkové zdravie či chorobnosť, hrá kľúčovú úlohu už u detí. Aké chyby sú typické v stravovaní malých detí, ktoré sa replikujú v mnohých rodinách? Poďme si povedať aspoň o tých najpodstatnejších.

Obezita a pohybová aktivita

Väčšina z nás vie, že ak je energetický výdaj vyšší ako príjem, tak chudneme…
Napriek tomu že toto pravidlo poznáme, robí nám často problém ho v reálnom živote aplikovať. V tomto článku sa zameriame nie na príjem (jedlo), ale na výdaj a to formou pohybovej aktivity, športu.

Zdravý snack: domáca müsli tyčinka

Spomínate si na časy základnej školy ako sme všetci na veľkej prestávke, viac menej povinne, vytiahli obedáre, ktoré nám doma pripravili, najedli sme sa a išli sa prejsť po chodbe? Zahnali sme pocit hladu a boli sme viac sústredení, jednoducho to malo svoj efekt.

Obezita a obštrukčné spánkové apnoe

Poznáte ten pocit, keď si večer ľaháte do postele unavený, tešíte sa na výdatný spánok a ráno sa zobúdzate oddýchnutý, svieži a schopný vstať z postele a podávať nejaké tie pracovné výkony? Dúfam, že väčšina z vás áno, pretože ja teda nie.

Koľko jedla potrebuje moje telo?

Jedlo je niečo, čo nám dáva živiny. Živiny sú látky, ktoré sú pre naše telo prijateľné a vieme z nich premenou v tráviacom trakte čerpať buď energiu alebo stavebné látky pre náš organizmus. Množstvo živín, ktoré potrebujeme pre našu existenciu je dané – na základe odporúčaných hodnôt vieme presne, koľko je pre nás dosť.

Príbeh lekára: Obézny pacient s ochorením obličiek

Pokročilé štádia obličkových ochorení si vyžadujú diétu hlavne pokiaľ majú pacienti pridružené aj iné komorbidity, ako napríklad diabetes, poruchy metabolizmu tukov, atď. Len málo pacientov je zástupcami tzv. endogénnej obezity, čo znamená, že obezita je spôsobená vrodeným ochorením.

Príbeh psychológa: obézny pacient a hipoterapia

Hipoterapia je liečebná metóda, ktorá v procese liečby využíva koňa ako živé médium. Uskutočňuje sa v skupine nazývanej „hipoterapeutický tím“ s cieľom zmierniť alebo odstrániť fyzický, psychický, sociálny, či mentálny handicap klienta.

Príbeh lekárnika: Obézny pacient – fajčiar

Každý z nás, či už fajčiarov alebo nefajčiarov, pozná rizika užívania nikotínu z krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska. Rovnako poznáme aj riziká zlej životosprávy, nadváhy a následne obezity. Ale čo nastane, ak skĺbime a potenciujeme tieto riziká do statusu „obézny fajčiar“.

Ako zvládnuť Vianoce

S vianočnými sviatkami je odjakživa spojená hostina v podobe koláčov, vyprážaných rýb, rezňov, zákuskov a iných dobrôt. Tieto zvyky pochádzajú naprieč rôznymi krajinami ešte z obdobia, keď ľudia po väčšinu roka nemali preplnené chladničky jedlom a dopriali si hostinu krátko počas zimného obdobia.

Príbeh onkológa: Obézny pacient v mojej ambulancii

Problémy pri močení, častejšia potreba močenia, krv v moči, krv v semene, s tým súvisiaca bolestivá ejakulácia a ďalšie. Presne to sú príznaky, ktoré môžu signalizovať skutočne vážne zdravotné komplikácie. Presne s…

Blízka osoba s obezitou

S bojom s obezitou mám osobnú skúsenosť. Zažila som na vlastnej koži pocit viny, sebaľútosť aj ľútosť a odsudzovanie okolia. Dobre mienené rady, aj ostré slová, ktoré vraj mali vyprovokovať zmenu. Boli obdobia, keď som s obezitou bojovala, ale aj krátke …

Obezita ako rizikový faktor pri rakovine

Obezita je okrem iných komplikácií a ochorení prepojená aj s desiatkami nádorových ochorení. Zvýšená telesná hmotnosť indikujúca nadváhu alebo obezitu, predovšetkým s celkovo zvýšeným množstvom telesného tuku a tuku…

Obezita a pitný režim

Určite to poznáte. Tesné nohavice, sukňa, šaty. Časť problému môže byť aj nadbytočná voda v tele. Cítime sa nepríjemne, nafúknutí, opuchnutí. Opuch je v celom tele, ale najviac to pociťujeme na brušku. Často bývajú opuchnuté aj nohy, či oči, najmä…

Obezita a práca na zmeny

Môj blízky kamarát Ondrej pracuje na zmeny. Pred pár dňami ma poprosil, či by som mu nemohol pomôcť, poradiť ako má zvládať nástrahy striedajúcich sa zmien. Je už totiž aj v kategórii pacient, kvôli obezite a bolestiam nôh, ktoré ho obmedzujú.

Partneri projektu

MUDr. Adela
Penesová, PhD.

lekárka, vedkyňa

doc. MUDr. Mária
Belovičová, PhD., mim. prof.

lekárka, profesorka

Mgr. Michal Páleník

odborník na výživu a pohyb

PharmDr. Ján Holec

klinický farmakológ

PharmDr. Peter Stanko

farmaceut